Etherische oliën

ETHERISCHE OLIEN

Etherische oliën worden op natuurlijke wijze uit geurige geneeskrachtige planten gewonnen. Oliewerk werkt alleen met 100% zuivere en onverdunde etherische oliën.  Anders heeft de etherische olie weinig tot geen therapeutische waarde en effect. De hoge concentratie zorgt ervoor dat bij toepassing maar weinig etherische olie gebruikt hoeft te worden. De zelfzorgproducten van Oliewerk zijn samengestelde producten met bijvoorbeeld amandelolie of  bodymilk, waar etherische oliën aan toegevoegd zijn. Geselecteerd op basis van de toepassing van het product.  De verdampmixen zijn synergiën (samenstelling van verschillende op elkaar afgestemde oliën) van 100% pure etherische oliën.

Onze webshop bevat een klein aantal basis producten. Oliewerk kan meer producten aanbieden dan die in de webshop staan. Stuur mij een mail met jouw klacht/wens.  Je product wordt dan op maat gemaakt en kan of verstuurd of op afspraak afgehaald worden. 

AROMATHERAPIE

Aromatherapie is een natuurgeneeskundige therapie, gebaseerd op de werking van etherische oliën.  De etherische oliën hebben een fijne geur en bevatten krachtige, helende bestanddelen die een diepe werking hebben op lichaam en geest.  Ze activeren o.a. het afweersysteem en stimuleren het lichaam tot zelfgenezing. Ze worden door het lichaam opgenomen door o.a. inhalatie, inname, baden, massage, lotions, crèmes. Aromatherapie is voor iedereen geschikt, voor baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. Ze biedt ondersteuning en herstel van uiteenlopende klachten, zoals stress, luchtweg- of huidproblemen.  Aromatherapie kan een goede aanvulling zijn op een reguliere behandeling, echter vervangt deze geen huisarts of specialist. 

Joes Bink (eigenaresse van Oliewerk) heeft een HBO opleiding tot aromatherapeut gevolgd. Sinds 2007 heeft zij haar praktijk in Wouw.  Tijdens een consult worden jouw klachten met je doorgesproken. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt waarbij etherische oliën op diverse manieren kunnen worden ingezet. Stuur voor een afspraak een mail

Etherische oliën kun je verdampen in speciaal daarvoor gemaakte verdampers. In verband met de veiligheid (kinderen / huisdieren) heeft de voorkeur om met een elektrische verdamper te werken. De verdamper (ca. 45 graden)  verwarmt de oliën zodat deze verdampen. Een bakje water op de verwarming met oliën kan ook. Meestal zijn 5 tot 15 druppels etherische oliën voldoende om een prettige geur in de ruimte te verspreiden. De hoeveelheid oliën is afhankelijk van de grootte van de kamer en de sterkte van de geur die je wilt bereiken. Begin altijd met 5 druppels. En ervaar wat je prettig vindt. Meer kan namelijk altijd.

De meeste etherische oliën mogen niet puur op de huid aangebracht worden. Uitzonderingen zijn o.a. lavendel en tea tree. Ze kunnen irriterend werken op je huid. Daarom mengen we deze met een “drager”. Dragers kunnen plantaardige vette oliën, body lotions, body milks, zalven of crèmes zijn. Op deze manier worden de werkzame stoffen opgenomen in je lichaam.

BASISOLIEN

Basisoliën zijn vette oliën van plantaardige oorsprong. Gewonnen uit de eerste, koude persing van o.a. noten, zaden, vruchten, pitten. Een massage- of huidolie van basisoliën is een weldaad voor je huid. Ze zijn verzachtend, hydraterend, vullen tekorten aan in de huid en kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling van huidproblemen. Ze zitten boordevol met onverzadigde vetzuren, vitaminen en andere werkzame bestanddelen. Zowel inwendig als uitwendig kunnen deze vette oliën een bijdrage leveren aan een goede gezondheid en een gezonde huid. In combinatie met etherische oliën geef je je huid nét dat beetje extra aandacht. Breng de olie aan op een nog vochtige huid voor een betere opname van de olie.

LUCHTKWALITEIT

Door te weinig ventilatie en te veel stof in huis kan de lucht van slechte kwaliteit zijn. Met alle gevolgen van dien voor de luchtwegen. Regelmatig ventileren en schoonmaken voorkomt natuurlijk al veel ellende. Maar je kunt wat extra’s doen: etherische oliën verdampen of sprayen! Onderzoeken hebben aangetoond dat een aantal etherische oliën virussen, bacteriën en schimmels in de lucht aanpakken. Zoals tijm, oregano, eucalyptus en ravintsara.

VEILIGHEID

Door de lage dosering zijn er nauwelijks bijwerkingen bij het gebruik van etherische oliën. Overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Win bij twijfel altijd het advies in van een aromatherapeut.  Inwendig gebruik is uitsluitend op advies van een aromatherapeut. De mogelijkheden van (veilig) gebruik van etherische oliën ontdekken is leerzaam en heel leuk. Volg eens een van de workshops